Εύκολες συνταγές

Συνταγή κέικ πυραμίδας χωρίς ζάχαρη

Συνταγή κέικ πυραμίδας χωρίς ζάχαρη

Σχετικά με τη συνταγή

Απολαύστε την χωρίς ενοχές απόλαυση του Κέικ Πυραμίδας Χωρίς Ζάχαρη! Αυτό το απολαυστικό επιδόρπιο είναι τέλειο για όσους θέλουν να ικανοποιήσουν το γλυκό τους χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Το κέικ είναι υγρό, γευστικό και όμορφα διαμορφωμένο σαν πυραμίδα, καθιστώντας το ένα εκπληκτικό κεντρικό κομμάτι για κάθε περίσταση. Με ένα νόστιμο μείγμα υλικών και μια νότα δημιουργικότητας, αυτή η συνταγή σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα τους αφήσει να θέλουν περισσότερο.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά

2 φλιτζάνια
Αλεύρι αμυγδάλου

1/2 φλιτζάνι
Αλεύρι καρύδας

1/4 φλιτζάνι
Άγλυκο κακάο σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού
Μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι

4
Αυγά

1 φλιτζάνι
Σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη

1/2 φλιτζάνι
Λαδιέλαιο καρύδας, λιωμένο

1 κουταλάκι του γλυκού
Εκχύλισμα βανίλιας

1/2 φλιτζάνι
Τσιπς μαύρης σοκολάτας

1/4 φλιτζάνι
Ψιλοκομμένα καρύδια (προαιρετικά)

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να δημιουργήσετε αυτό το αριστούργημα, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  1. Μπολ ανάμειξης
  2. Χτυπήστε ή ηλεκτρικό μίξερ
  3. Μεζούρες και κουτάλια
  4. Σπάτουλα
  5. ταψί για κέικ σε σχήμα πυραμίδας 8 ιντσών (ή εναλλακτικό ταψί)

Τώρα ας βουτήξουμε στα βήματα προετοιμασίας!

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C).
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι αμυγδάλου, το αλεύρι καρύδας, τη σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
3. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί τα αυγά, τη σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη, το λιωμένο λάδι καρύδας και το εκχύλισμα βανίλιας.
4. Προσθέστε σταδιακά τα υγρά υλικά στα ξηρά υλικά, ανακατεύοντας καλά μέχρι να γίνει λείο το κουρκούτι.
5. Ανακατέψτε τα κομμάτια μαύρης σοκολάτας και τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (αν θέλετε) για να προσθέσετε επιπλέον υφή και γεύση.
6. Αλείψτε τη φόρμα για κέικ σε σχήμα πυραμίδας με λάδι καρύδας ή χρησιμοποιήστε λαδόκολλα για να μην κολλήσει.
7. Ρίχνουμε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί απλώνοντάς το ομοιόμορφα.
8. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
9. Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το βγάλετε από το ταψί.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτό το κέικ πυραμίδας χωρίς ζάχαρη είναι περίπου 15 λεπτά.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans:

  • Αντικαταστήστε τα αυγά με αυγά λιναρόσπορου (1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο αναμεμειγμένο με 3 κουταλιές της σούπας νερό ανά αυγό).
  • Χρησιμοποιήστε σιρόπι σφενδάμου ή νέκταρ αγαύης αντί για μέλι.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

Για να εξασφαλίσετε τα καλύτερα αποτελέσματα για το κέικ πυραμίδας χωρίς ζάχαρη:
– Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα ανακατέψετε.
– Κοσκινίστε το αλεύρι αμυγδάλου, το αλεύρι καρύδας και τη σκόνη κακάο για να εξαφανίσετε τυχόν σβώλους και να δημιουργήσετε μια πιο λεία υφή.
– Προσέξτε να μην ανακατέψετε υπερβολικά το κουρκούτι, γιατί μπορεί να γίνει πιο πυκνό κέικ.
– Διακοσμήστε το κρύο κέικ με λίγο σάλτσα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη ή πασπαλίστε το με σκόνη ερυθριτόλης για μια κομψή πινελιά.

👨‍🍳 Επαγγελματική συμβουλή: Μπορείτε επίσης να στρώσετε το κέικ με σαντιγί χωρίς ζάχαρη ή με γέμιση κομπόστας φρούτων για περισσότερη απόλαυση.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
180

Παχιά
15 g

Υδατάνθρακες
8g

Ίνα
4g

Πρωτεΐνη
6g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για μια εντυπωσιακή παρουσίαση, μπορείτε να επιλέξετε:
– Πασπαλίστε το κέικ με σκόνη ερυθριτόλης ή σκόνη κακάο πριν το σερβίρετε.
– Γαρνίρετε το κέικ με φρέσκα μούρα ή πασπαλίζετε με φρυγανισμένες νιφάδες καρύδας.
– Σερβίρετε κάθε φέτα με μια κούκλα σαντιγί χωρίς ζάχαρη ή μια μπάλα παγωτό βανίλια.

Όσον αφορά τις πλευρικές εναλλακτικές, μπορείτε να συνδυάσετε αυτό το κέικ πυραμίδας χωρίς ζάχαρη με μια δροσερή φρουτοσαλάτα, ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι ή ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου. Οι πλούσιες γεύσεις και η υγρή υφή του κέικ συμπληρώνουν μια ποικιλία συνοδευτικών.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα του κέικ πυραμίδας χωρίς ζάχαρη:
– Αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3 ημέρες.
– Αν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής, μπορείτε να βάλετε το κέικ στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα. Απλώς φροντίστε να το τυλίξετε σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη ή να το τοποθετήσετε σε ένα σφραγισμένο δοχείο για να μην στεγνώσει.
– Η κατάψυξη είναι επίσης μια επιλογή εάν θέλετε να αποθηκεύσετε μερικά για αργότερα. Τυλίξτε μεμονωμένες φέτες ή ολόκληρο το κέικ σε πλαστική μεμβράνη και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τις σε μια σακούλα ή δοχείο που αποθηκεύεται στην κατάψυξη. Μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη έως και 3 μήνες. Όταν είναι έτοιμο να το απολαύσετε, ξεπαγώστε το κέικ στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

👨‍🍳 Επαγγελματική συμβουλή: Πριν σερβίρετε τις φέτες που έχουν απομείνει, μπορείτε να τις ζεστάνετε για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα για να ανακτήσουν την απαλή υφή τους.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Το κέικ πυραμίδας χωρίς ζάχαρη δεν είναι μόνο μια νόστιμη απόλαυση, αλλά προσφέρει και ορισμένα οφέλη για την υγεία:

  1. Αλεύρι αμυγδάλου: Πλούσιο σε υγιή λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, το αλεύρι αμυγδάλου παρέχει μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό αλεύρι σίτου. Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να προάγει την υγεία της καρδιάς.

  2. Αλεύρι καρύδας: Μια επιλογή αλευριού χωρίς γλουτένη και χαμηλών υδατανθράκων, το αλεύρι καρύδας περιέχει διαιτητικές ίνες που βοηθούν την πέψη και υποστηρίζουν τον κορεσμό. Παρέχει επίσης απαραίτητα μέταλλα όπως σίδηρο και μαγγάνιο.

  3. Άγλυκο κακάο σε σκόνη: Συσκευασμένο με αντιοξειδωτικά και φλαβανόλες, η σκόνη κακάο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Προσθέτει επίσης μια πλούσια γεύση σοκολάτας στο κέικ χωρίς την προσθήκη ζάχαρης.

  4. Αυγά: Τα αυγά είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων υψηλής ποιότητας. Συμβάλλουν στη δομή του κέικ και προσθέτουν υγρασία.

  5. Σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη: Αντικαθιστώντας τη ζάχαρη ή τα γλυκαντικά, η άγλυκη σάλτσα μήλου προσθέτει φυσική γλυκύτητα ενώ παράλληλα παρέχει υγρασία και φυτικές ίνες.

  6. Λάδι καρύδας: Τα υγιή λίπη στο λάδι καρύδας έχουν συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και η μείωση της φλεγμονής. Προσθέτει υγρασία στο κέικ ενώ ενισχύει τη γεύση του.

  7. Τσιπς μαύρης σοκολάτας: Η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά γνωστά ως φλαβονοειδή, τα οποία έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Τα κομμάτια μαύρης σοκολάτας συμβάλλουν στη γεύση του κέικ και προσφέρουν μια απολαυστική σοκολατένια έκπληξη σε κάθε μπουκιά.

  8. Ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί (προαιρετικά): Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα ή τα καρύδια προσφέρουν επιπλέον φυτικές ίνες, υγιή λίπη και βασικά θρεπτικά συστατικά. Μπορούν να ενισχύσουν την υφή και να δώσουν μια ικανοποιητική τραγανή γεύση στο κέικ.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε το κέικ πυραμίδας χωρίς ζάχαρη, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  1. Τόρτα σοκολάτας χωρίς αλεύρι: Ένα παρακμιακό επιδόρπιο χωρίς γλουτένη που παρασκευάζεται με αλεύρι αμυγδάλου, σκόνη κακάο, αυγά και μαύρη σοκολάτα.
  2. Τούρτα κετο λίβρα λεμονιού: Ένα κέικ λίβρων με χαμηλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη, εμποτισμένο με ζωηρή γεύση λεμονιού και υγρή υφή.
  3. Vegan κέικ αβοκάντο σοκολάτας: Ένα κέικ χωρίς γαλακτοκομικά και χωρίς αυγά που χρησιμοποιεί ώριμα αβοκάντο και σκόνη κακάο για πλούτο και φυσική γλυκύτητα.
  4. Κέικ καρότου χωρίς γλουτένη: Ένα υγρό και γευστικό κέικ καρότου φτιαγμένο με αλεύρι αμυγδάλου, τριμμένα καρότα και ζεστά μπαχαρικά, με κρέμα τυριού.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή για κέικ πυραμίδας χωρίς ζάχαρη αντλεί έμπνευση από τη δημιουργικότητα και την τεχνογνωσία διάσημων σεφ και αρτοποιών που δίνουν προτεραιότητα στα υγιεινά και νόστιμα επιδόρπια. Σημαντικές πηγές έμπνευσης περιλαμβάνουν:

  1. Chef Anna Olson: Γνωστή για την εξειδίκευσή της στις τέχνες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, οι καινοτόμες και υγιεινές συνταγές του Chef Olson εμπνέουν αυτή τη δημιουργία γλυκού χωρίς ενοχές.
  2. Chef Yotam Ottolenghi: Με έμφαση στα φρέσκα υλικά και τις τολμηρές γεύσεις, η προσέγγιση του Chef Ottolenghi στα υγιεινά επιδόρπια παρέχει έμπνευση για το συνδυασμό ποιοτικών υλικών με μοναδικούς τρόπους.
  3. Food Blogger Minimalist Baker: Η αφοσίωσή τους στη δημιουργία απλών αλλά γευστικών συνταγών, που συχνά περιλαμβάνουν διατροφικούς περιορισμούς, ενθαρρύνει την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων χωρίς ζάχαρη και vegan.

Ετοιμαστείτε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας και να απολαύσετε μια απολαυστική λιχουδιά χωρίς ζάχαρη με τη συνταγή μας για το κέικ πυραμίδας χωρίς ζάχαρη. Απολαύστε τη διαδικασία του ψησίματος και την ικανοποίηση να απολαύσετε ένα επιδόρπιο χωρίς ενοχές που είναι και νόστιμο και υγιεινό!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button